BIOGRAFI


Med rötterna från Kareusando i norraste norrland blev jag är född 1971 på Löwenströmska i Märsta. Men från 4 månaders ålder är det roslagen som varit mitt hem. 
I min barndom var det spontan idrott med betoning på lek som gällde. Det var först när mina halvbröder Stefan Larsson, Christer Larsson och kusin Anders Karlsson började med enduro som jag fick upp ögonen för idrott. Jag följde med och serva dem på tävlingar och gick in helt och fullt i min uppgift.
 När jag var 13 år fick jag en moppe. En zundapp ZX som jag trimma och lätta och den körde jag enduro med. Min barndoms kompis Erik Greijus köpte en yamaha 80 kubikare och vi tävla mot varandra, så klart hade jag det tuffare med moppen. Men när jag var 15 år så fick jag min första cross. En KTM 125cc. 

Då tog träningen över och när jag var 16år så börja jag tävla i enduro. Då på yamaha 125cc. Jag belv fort bättre och bättre och 1988 var jag 2a på juniorSM och fick köra landskamper mot finland med och var då bäste förare från Sverige.


 År 1991 så var sista året jag körde enduro och motocross. Då motorcyklarna chockhöjdes till dubblapriset så hade vi helt enkeel inte råd längre. Jag spelade sen några år tillbaka mycket badminton och hade vunnit några c-tävlingar. Funderade om jag skulle satsa på det men då behövde man ju vara mist 2 st för att träna och jag vile träna mer än de flesta. Då köpte min halvbror en mountainbike och plötsligt öppna sig en ny tränings och tävlingsvärld fortfarande på 2 hjul.
10 ÅR I ELIT MTB XCO
Jag har tävlat i Mountainbike sen 1992 och var faktiskt redan från början uppe och slogs i Elitklassen. Riktigt bra började det gå 1994 då jag placerade mig som 13e man på SM, samma år blev jag 11a på Nordiska Mästerskapen. 1999 var oxå ett bra år, en total 18e placering i långloppscupen och en 14e placering indivuellt på SM & ett SM lagsilver tillsammans med Per Mattsson & Mathias Mattsson blev de bästa resultatet det året.
Under denna tid i livet träffa jag Martin Östberg och vi blev väldigt bra vänner och tillsammans gick vi spinning utbildning på Friskis&svettis och ledde därefter spinningpass under ett antal år. Martin var mycket cykelintresserad och tävlade en hel del. Martin lärde mig andra sidor av livet under denna tidpunkt i livet bla. fick jag lära mig grunderna i data och göra html baserade hemsidor, bättre gramatik och utan Martin hade jag inte bloggat. Vi hade mycket skoj och bus på den tiden och jag saknar Martin grymt mycket. Martin cyklade vidare till någon annan planet under julen 2003 då cancern tog honom vidare. År 2000 är hittils det bästa året för mig då tangerade jag min 13e plats på SM från 1994 men hade då legat på 8e plats stora delar av SM-loppet. Ett SM lagbrons blev det oxå detta år tillsammans med Per M, Mathias M och i svenskacupen blev det två 10e placeringar och en total 15e plats i cupen för mig. MEST MULTISPORT
År 2001 blev det en lite blygsammare placering på SM, en 23e plats. Men åter igen blev det SM lagbrons tillsammans med Björn Lind, Mathias Mattsson. Från år 2001 satsade jag lite mer på multisport och startade multisport laget Roslagen Adventure Multiteam seom senare döpte om sig till Team Newline/Intersport Roslagen och från 2006 kallar sig endast Team Roslagen. De blev några framgångsrika år i sprintklassen med fina segrar i Svenska multisportcupen 2001-04:
1a Åre Extrem Challange 2001 (Duo klassen) 2a Åre Extrem Challange 2003 (Lag klassen) 1a Svenska Cupen Multisport 2001 (Herrklassen) 1a Svenska Cupen Multisport 2002 (Herrklassen) 1a Svenska Cupen Multisport 2003 (Herrklassen) 1a Svenska Cupen Multisport 2003 (Mix klassen) 1a Svenska Cupen Multisport 2004 (Herrklassen) 1a C2 SPRINT 2004 (Herr klassen)
RYGGPROBLEM

År 2002 drabbades jag av min första riktigt allvarliga skada. Ett stort diskbrock som satt i nedre korsryggen spoilerade säsongen helt och det bliv till att börja om från början....
15 ÅR I VETERAN MTB XCO
Jag gav inte upp utan har sakta men säkert tränat upp mig igen och är näst intill hel igen.


ÅR 2003 placerade jag mig på en 5e plats totalt i Svenska cupen (H30) i Mountainbike.

ÅR 2004 blev det lite mindre multisport men vi segrade i herrklassen i Svenska Cupen detta år oxå. Mountainbike har det blivit mer och mer av igen då skadan satt stopp för de långa löpningarna som multisporten kräver.

ÅR 2005 så blev träningen mer intensivare och säsongen blev rktigt bra, en 6e plats på SM i härnösand H-30 och en 3e plats totlat i Svenska cupen 2005. 


ÅR 2006 blev nästan en repris på säsongen 2005 med en 3e plats totalt i Svenska cupen H-30 XC fast en liten bättre placering på SM H-30 XC i Uddevalla; 5a. 

ÅR 2007 blev den bästa säsongen hittils med 2 delsegrar i svenska cupen H-30 och en andra plats totalt i S Cupen 2007 i H-30. Tyvärr hade jag otur på SM i Husqvarna och körde av kedjan efter halva loppet då jag låg på andra plats. Det ledde til en snöplig 23:e plats. Tempot är inte min starka sida och här slutade jag 9a trotts att jag tyckte jag gjorde ett bra lopp.

Ryggen har bara blivit bättre och bättre men jag får lite bakslag några gånger om åren och måste vara lite försiktigare och klarar inte lyft och är lite stelare. Men cykla går bra!!!

ÅR 2008 gifte jag mig och fick mitt första barn. Jag gick ned 8 kilo. Från 85 till 77 kilo. Och nu lossna det ordentligt. Jag vann Svenska XCcupen samt XCSM i H-30.
ÅR 2009 tangera jag det hela med seger på igen i XCcupen och på XC SM samt så deltog jag i veteranVM i Frankrike och blev där 17e man i H-35 klassen.


 År 2010 så var det ett liten mellansäsong med mycket sjukdommar då Iza börja på dagis och jag prenumerera på 4e platser. Jag blev 4a både i XC cupen och på XC SM.


År 2011 var första året i H40 klassen och året då mitt andra barn Simon föddes. Jag hade haft en bättre träningsvinter med lite färre sjukdomar och jag satsade på att försöka vinna. En stor morot denna säsong var att jag även skulle köra EM i Kranjska Gora i Slovenien. Detta år blev det dock mest 2a platser. Jag blev 2a i SWE-cup, 2a på SM och även 2a på EM. Dock var min andra plats på EM nästan som en seger då jag inte trodde att det skulle gå så bra där men formen var god och de internationella banorna passar mig bättre än de svenska. Det blev dock en fin seger 2011 och det var på NM i Danmark.
ÅR 2012 var min andra H-40 säsong och jag fokuserade allt på XC detta år. Jag hade varit frisk nästan hela vintern och jag hade gått ned 3 kilo sedan säsongen 2011.
Målsättningen var högre än tidigare år redan från start och det gick väldigt bra. Jag vann alla deltävlingar i SWE-CUP och blev total vinnare i cupen 2012. Även på SM kammade jag hem GULDET i XC. Men på XCE blev det en snöplig 4e plats trotts att jag tyckte jag var i fin form och hade bra ben. På EM i Kranjska Gora / Slovenien tog jag SILVER igen men endast 20 sekunder efter Carlo Manfredi Zaglio.
 Det var nu dax för VM i Brasilien och jag var taggad till tusen. Men en seg 3 veckors (dagis) förkylning innan VM samt att jag drog på mig en elak magsjuka 2 dagar innan racet satte ned prestationsförmågan det där lilla extra. Jag kämpade tappert och så bra jag bara kunde trotts mattheten redan innan start. Jag blev till sist 5:a. Det resultatet är jag mycket nöjd med trotts allt. Årets MTB säsong avslutades med Svealandsmästerskapen i Åkersberga och där fick jag en liten revange och vann där ganska så klart. 

EM SLOVENIEN 2012
VM BRASILIEN 2012
ÅR 2013
År 2013 ingår jag i ett Tyskt team: SCOTT - MIO MTB RACING TEAM. Stödet jag fått redan därifrån är enormt. Kanske inte pengamässigt.. men: Pengar är mycket men inte allt!!! Jag ser hellre till att jag har bra stöd och trivs än får massa prylar. Det känns redan enormt spännande och kul. Det blev ett besök till Tyskland på tidiga vårkanten och jag vann i master 2 klassen. Skönt att kunna prestera där teamet finns.
År 2013 lyckades jag med att upprepa mycket av den fina säsongen 2012 på hemmaplan.  Största målet var VM där revanschlusten är stor. VM som gick i Pietermaritzburg / Sydafrika 2013 var ett kanon arrangemang och en mycket skojig och fin bana och den passade mig bra. Tyvärr hade jag inte min bästa form och dag men jag körde ändå bra, men fick inte till det där lilla sista. På NM som gick i Finland körde jag kanon och vann. 
Jag vann även totalt SWE Cup och på SM i Södertälje lyckades jag försvara fjolårets GULD och det är jag mest nöjd med säsongen 2013.  HÄR: Om min träning.
.
World Championchip 2013 Pietermaritzburg/Sydafrika. Gunnar Töjren 5e place master 2.


ÅR 2014
År 2014 ingår jag för andra året i det Tyskt team: SCOTT - MIO MTB RACING TEAM. Jag bytte hjulstorlek till 27,5 och fick hjälp av Svenska Scott med en lånecykel där. Det blev ett besök till Tyskland på tidiga vårkanten även detta år och jag vann igen i master 2 klassen. Skönt att kunna prestera igen där teamet finns.
År 2014 lyckades jag med att upprepa mycket av den fina säsongen 2013 på hemmaplan men konkurrensen var lite hårdare detta år särskilt på mästerskapen.  Största målet var såklart igen VM.
 Detta år var det nästan hemma tävling med VM som gick i Lillehammer/Norge. Det var tyvärr ett katastrofalt arrangemang och att banan var kass gjorde inte en gladare :.).

 Men jag är rätt bra på stökiga och leriga banor och jag körde så bra jag kunde och är riktigt nöjd över min insats men jag blev bara 8:a....!! Besviken över placeringen men samtidigt gjorde jag mitt bästa, bästa så bara att sikta på nästa år och nya tag.
På SM var det kanon bana och kanon arrangemang och åter igen gjorde jag en kanon insats men blev bara 3:a där. Det kan man ju inte vara nöjd med då man vunnit de två senaste SM:erna. Nya tag nästa SM då ska jag stå högst upp igen :.)
 En av höjdpunkterna var annars Sramliga i Naestaved /Danmark som var årets roligaste bana. Bra ben och form gjorde att jag vann där. Grymt nöjd med den segern. 

Summasumarum så är jag ändå mycket nöjd med mina resultat 2014 även fast mästerskapens placeringar kunde varit av lite högre valörer.
SM H-40 2014. 1:a Magnus Palmberg 2:a Roger Persson 3:a Gunnar Töjren
ÅR 2015
 År 2015 års vintersäsong gick bra och i stort sett som planerat. Målen har varit höga redan från början av säsongen. Och jag tycker jag kört väldigt bra både tekniskt och fysiskt men jag har blivit lite färre första platser till en början av säsongen. På SM kände jag mig i storform och banan passade mig utmärkt. Jag körde bra men 3 cyklister var ändå snabbare än mig detta år och jag blev 4.a. Det är jag lite besviken över.

Danmark Sramliga/Naestaved tävlingen som blev en genomkörare inför VM så blev jag 2:a Efter EX proffset Thomas Norup.
 Till VM var jag i bra form och upplägget gick som planerat. Det var hög höjd och tuff bana. Jag blev till sist 6:a på VM.et och det är jag ändå nöjd med det då jag körde bra. Men det var bara 1:30 min upp till guldet ok bara ca 45 sekunder upp till bronset. Så på:t igen!!!

På Svenska cupen hade jag en överman denna säsong och det var Hans Mård som vann cupen. Jag blev 2:a detta år. Det får jag vara nöjd med då jag missade 2 tävlingar i cupen pgrav VM i Andorra och senare en förkylning som gjorde jag missa finalen.


ÅR 2016
 År 2016 års vintersäsong gick lika ok som 2015. Målen är fortfarande mycket höga och jag siktar på en jämn och toppad säsong. Jag körde väldigt bra i början av säsongen och den enda övermannen var Roger Persson i min klass. Men på de tävlingar han inte körde så vann jag. På SM kände jag mig åter igen i storform och banan passade mig bra. Jag körde riktigt starkt och den enda som återigen var lite snabbare än mig var Roger P så ett silver var dock mycket bättre än fjolårets 4e plats. Skapligt nöjd :-)

Att åka något tävling i Danmark börjar bli något av ett måste. Danmarks XCO banor är mäktiga och riktigt, riktigt utmanande och roliga. Motståndet är oxå grymt. På Danmark Sramliga/Holte tävlingen blev jag slagen rätt rejält av Jens Gorm H men bara slagen av Thomas Norup med några sekunder. Banan var dock inte lika kuperad som jag önskade men väldigt intensiv och rolig. Skapligt nöjd med det rejset.

 Till VM var jag i bra form men strax innan jag åkte ned till Italien och Vermiglio fick jag rejält ont i ryggen. Ryggen ställde till det rejält och gjorde att jag tappa det lilla självförtroendet jag skulle behövt på den mycket speciella banan som var brutalt kuperad. Jag hade mycket ont även på tävlingen men ju varmare jag blev desto mindre kändes ryggen av så på själva rejset körde jag ändå ok. Men jag hängde inte med alls detta år och fick nöja mig med en 14e plats och en riktig snyting. Får använda det nederlaget till bränsle inför VM 2017. 

Svenska cupen för veteraner var i blåsväder 2016 och till sist blev det en cup för masters och den vann jag iallafall i H40 klassen då jag vann de flesta cuptävlingarna. Så det är jag riktigt nöjd med 2016.

Master VM Italien Vermiglio


SM H-40 2014. 1:a Roger Persson 2:a Gunnar Töjren 3:a Kim Ericsson

ÅR 2017
Efter en frisk och bra vintersäsong så börja det bra i swecup i Säter på våren med en vinst. Sedan blev jag sjuk. Körde bra även på Mjölbybiken men blev sjuk igen och missa swecup i vårgårda. Blev riktigt ur form av de där sjukorna och då master vm gick i juni i Andorra/ Vallnord så underpresteta jag rejält. Hann inte ens få upp form ttill sm i värnamo utan gjorde mitt sämsta sm på 10 år. 

Men efter sm började det gå bättre och bättre. Blev i fin form till sista tävlingsmånaden denna säsong och vann några tävlingar samt swecupfinalen men det räckte ändå bara till en andra plats totalt i swecup.

ÅR 2018
År 2018 blev ett mycket friskare år än 2017. Träningen funkade bra och som planerat. Började säsongen bra med en drös pallplatser. Bästa resultat i år blev i Vårgårda där jag vann ett tight race mot de bästa masters i Sverige. 

Trots alla pallplatser hade jag lite stolpe ut för första platserna. Var ofta några få sekunder för sent ute. 
Master VM var mitt största mål och där var jag väldigt hemma på banan då det var 3e gången jag tävlade där. Fick lite dålig start men gjorde sen en kanon tävling och blev 9a. Var bara sekunder efter 5e platsen. Så lite stolpe ur där med för att nå topp 5. 
På SM i Östersund hann jag aldrig ladda om ordentligt då SM var bara 3 dagar efter VM. Körde ok men det räckte bara till en 6e plats. 
Min ändå stabila körning 2018 gjorde att jag vann Svenska Cupen totalt i H40 så det är jag väldigt nöjd med denna säsong.

Hoppas på några sekunder snabbare fart år 2019. Då blir det en kanonsäsong🙂


                              År 2019


År 2019 års träning gick på räls och formen har varit mycket bra hela säsongen. Men det blev bara en 2 vinster detta året. Däremot var det ofts pallplatser. Därav 2a på Swecup. Annars på mästerskapen var det lite stolpe ut. Framförallt på SM då jag blev 4a. På VM hade vi en strulig resa till Canada och cyklar som inte dök upp förrän dagen innan tävling. Det var påfrestande. Men jag gjorde ett bra race och fick ut jag hade för dagen och blev 7a. Nöjd med körningen. 
Har dock fått lite problem med hjärtflimmer som stört mig på 2 viktiga swecup tävlingar. 
Det är inte så bra så inför säsong 2020 får jag kolla upp hjäryat ordentligt. Nu är säsongen över för detta året. Och jag ser redan fram emot säsong 2020 med VM i Praloup/Frankrike. 👌


TIDIGARE RESULTAT

1a plats SM Göteborg XCO 2021 H-50
1a plats Totalt Swecup XCO 2021 H-50


10e plats SM Göteborg XCO 2020 H-40


2a plats Total Swecup XCO 2019 H-40
4e plats SM Östersund XCO 2019 H-40
7e plats VM Mount Saint Anne/ Canada 2019 H45

1a plats Totalt Swecup XCO 2018 H-40
6a plats SM Östersund XCO 2018 H-40
9a plats VM Andorra/Vallnord XCO 2018 H45


2a plats Totalt Swecup XCO 2017 H-40
8e plats SM Värnamo XCO 2017 H-40
15e plats VM Andorra/Vallnord XCO 2017 H45


1:a plats Totalt Swecup XCO 2016 H-40
2e plats SM Värnamo XCO 2016 H-40
3a plats Sramliga Holte/Danmark XCO 2016 H-40
14a plats VM Italien Vermiglio XCO 2016 H45

2:a plats Totalt Swecup XCO 2015 H-40
4e plats SM Isaberg XCO 2015 H-40
2a plats Sramliga Naestaved/Danmark XCO 2015 H-40
6a plats VM Andorra/Vallnord XCO 2015 H40
World Championchip Norge. GT 8:a

1a plats Sramliga Naestaved/Danmark XCO 2014 H-40
2a plats Nordic Cup Valkekoski/Finland XCO 2014 H-40
3e plats SM Jönköping XCO 2014 H-40
1a plats Bautzen XC Tyskland 2014 XCO master 2 (H-40) 
1a plats TOTALT SWE-XCO-CUP 2014 H-40.
8e plats MASTER VM Lillehammer/Norge XCO 2014 H-40.

1a plats NM Hyvinkää/Finland XCO 2013 H-40
1a plats SM Södertälje XCO 2013 H-40
1a plats Bautzen XC Tyskland 2013 XCO master 2 (H-40) 
1a plats TOTALT SWE-XCO-CUP 2013 H-40.
5e plats MASTER VM Pietermaritzburg/Sydafrika XCO 2013 H-40.

1a plats Svealandsmästerskpen Åkersberga XC 2012 H-40.
5e plats V-VM Brasilien XCO 2012 H-40.
4e plats SM Göteborg XCE 2012 H-40.
1a plats SM Göteborg XCO 2012 H-40.
2a plats EM Kranskja Gora/Slovenien XCO 2012 H-40.
1a TOTALT SWE-XCO-cup 2012 H-40. 

1a NM Aalborg/Danmark XCO 2011 H-40.
2a plats EM Kranskja Gora/Slovenien XCO 2011 H-40.
2a plats SM Borås XCO 2011 H-40.
2a TOTALT SWE-XCO-cup 2011 H-40. 

4e plats SM Rättvik XCO 2010 H-30. 
9a plats SM Rättvik XC-TEMPO 2010 H-30.
4e plats TOTALT SWE-XCO-cup 2010 H-30.


17e plats V-VM FRANKRIKE XCO 2009 H-35.
1a plats TOTALT SWE-XCO-cup 2009 H-30. 

1a plats SM Falun XCO 2009 H-30.
3e plats SM Falun XC-TEMPO 2009 H-30.


1a plats TOTALT SWE-XCO-cup 2008 H-30.
1a plats SM Norberg XCO 2008 H-30.
3e plats SM Norberg XC-TEMPO 2008 H-30.
13e plats LVG LINJE FALUN 2008 H-35.


9e plats SM Husqvarna Tempo 2007 H-30.
23e plats SM Husqvarna XC 2007 H-30.
2a plats totalt S-cup XC 2007 H-30.


3a plats totalt S-cup XC 2006 H-30.
5a plats SM Uddevalla XC 2006 H-30.


3a plats totalt S-cup XC 2005 H-30.
6a plats SM Härnösand XC 2005 H-30.


12e plats totalt S-cup XC 2004 H-30.


5e plats totalt S-cup XC 2003 H-30.
1a plats kringelloppet (Södertälje) XC 2003 H-30.

2002 var jag skadad hela året)

2a plats kringelloppet(Södertälje) 2001 Elit.
3e plats SM-Lag Filipstad 2001 Elit.
23e Plats SM-Filipstad 2001 Elit.
15e plats totalt S-cup 2000 Elit.
3e plats SM-Lag Västerås 2000 Elit.
13e plats SM-västerås 2000 Elit.
1a plats Rudan runt(Haninge) 2000 Elit.
10e plats S-cup Trosa Vagnhärad 2000 Elit.
10e plats S-cup Uppsala 2000 Elit.
2a Plats Engelbrektsloppet 2000 Elit.
17e plats Finnmarksturen 1999 Elit.
2a plats SM-Lag Falun 1999 Elit.
14e plats SM-Falun 1999 Elit.
1a plats Engelbrektsloppet 1998 Elit.
18e plats SM-Härnösand 1998 Elit.

1a plats Storvik 1997 Elit.
2a plats Billingeracet(Skövde) 1997 Elit.
23e plats Bockstensturen 1997 Elit.
3e plats Flottsbro 1997 Elit.
28e plats Finnmarksturen 1996 Elit.
45e plats NM-Fredrikstad 1996 Elit.
37e plats SM-Uddevalla 1996 Elit.
2a plats Trosa Vagnhärad 1995 Elit.
2a plats Staffet-SM Borlänge 1995 Elit.
1a plats Västerås 1995 Elit.
14e plats NM-Finland 1995 Elit.
31a plats SM-Karlskoga 1995 Elit.
2a plats Engelbrektsloppet 1995 Elit.
11e plats NM-Flottsbro 1994 Elit.
13e plats SM-Östersund 1994 Elit.
7e plats S-cup Tranemo 1994 Elit.
2a plats Malmköping 1994 Elit.
1a plats Engelbrektsloppet 1994 Elit.
12e plats Långholmen GP 1993 Elit.
12e plats Lidingöloppet MTB 1993 Elit. 

********************************************************