torsdag 3 juli 2008

CYKEL-CYKEL-CYKEL


EN ÄKTA CYKLIST


Lance Armstrong sa en gång att en riktig cyklist aldrig tar ut cykeln under en timme och man kallar defentivt inte ett pass under 3 timmar för "distans cykling".

På distans passen är det alltid fika stopp. Det är liksom lag på det i cykelvärlden.


Skulle hellre dö en ses cyklande i en fladdrig bomulls-t-shirt.


Kör cykel som är avsedd för den valda träningsformen. Med stor risk för hakutstickning så måste jag tyvärr meddela att hybrid är "no no". Troligtvis kommer ingen att säga något om du dyker upp med en hybrid på en cykelträning, men alla kommer att tänka "undrar hur lång tid det tar innan han/hon ser ljuset (dvs inser att det enda rätta är en landsvägscykel alternativt mtb möjligen en cross).


Belamrar INTE sin cykel med en massa onödig utrustning och har absolut inte stöd, skärmar (okej då, på vintern är skärmar förstås ok men då skärmar ända ned till tarmac), packväskor, barends och jag vet inte allt. Tillåten extra utrustning: cykeldator. En mycket liten sadelväska kan förmodligen få passera obemärkt. Samt inga stora vräckiga cykelflaskor utan små matchande men max 2 st på cykeln och de ska sitta i flaskställen på undre ramröret ej bakom sadeln eller framme vid styret. Möjligen kan man ha en falska i cykeltröjans bakficka.


Har bara med sig det allra nödvändigaste med sig på en träning (se nedan). Detta är ting som ryms i ryggfickan.


Klär sig i tajta kläder som är specifikt framtagna för cykling, i moderna funktionsmaterial (alternativt ylle, om man är retro). Helst klubbkläder från topp till tå. Tröjor och jackor är försedda med ryggfickor. Cykelbyxorna har hängslen för bättre passform. Cykelbyxor utan hängslen är för inomhusbruk tex spinning. Strumporna ska ha kort skaft, dvs riktiga cykelstrumpor.
klär sig INTE i fladdriga jackor, tröjor eller byxor. Anledning: för att motverka luftmotstånd, såklart.


Har hjälm. Den är lätt har många lufthål och kostar minst 1000:-. Denna är INTE placerad i nacken.


Cyklar inte med ryggsäck, åtminstone inte på träning och definitivt inte på tävling. (Hur skulle det se ut?) OBS: Camelback var ute redan i slutet av 90-talet.


Är alltid exakt rätt utrustad, dvs har pump, ett litet cykelmulitverktyg, en slang samt vid behov benvärmare, armvärmare och regnjacka. Allt ryms som sagt i ryggfickorna.


Har INTE lock på ventilerna (jag skojar inte; jag har själv bevittnat hur en säljare i en känd lundabutik på fullt allvar hånade en kund för att hon ville köpa ventiler till sin racer) Helt korrekt!!! Har även hänt i cykel butik Norrtälje.

Rakade ben!!! Så självklart att jag inte drar varför.

Följer man något på TV så är det Tour de France, Giro de Italia eller vuelta Espania.

Sist men inte minst så ska en äkta cyklist åtminstone kunna byta slang om man punkar. Oxå helst kunna nita ihop kedjan samt kunna justera växlar och bromsar själv.

Lite inspiration till detta inlägg har jag fått från:http://www.cykel-spinning.se/2007/08/en-riktig-cyklist.html