söndag 13 juli 2014

NORDIC CUP XCO VALKEKOSKI

Det var sol och en tryckande  när starten gick för H40 klassen mitt på dagen idag i Valkekoski/Finland. Det var 26 grader i skuggan och de tuffa långa stigningen i slalombacken kändes i hela kroppen.
Banan var mycket utslagsgivande med 2 st långa klättringar och 2 halvlånga klättringar. För den teknisk kunniga fanns 2 st Dh-utförslöpor. Den första gick i början på berghällar sedan in i långa stenrösen så inga rockgardens behövdes byggas på denna bana. Den andra var byggd med hopp och doseringen och var dammhal men riktig internationel och rolig. Däremellan var det lite elljusspår och fina breda stigar. Banan var 4,5 km och 5 varv skulle vi köra.
Samuli Visuri tog starten och satte upp en bra pace. så bra att han fick en lucka på Sami Hiltunen, Panu Vaino och mig. Panu hade ingen bra dag och krokna rejält medan jag satte fart för att hänga med Sami. Tog mig 1,5 varv att komma ifatt Sami och jag gick om och fick en lucka.
Vid varning ledde jag plötsligt då Samuli punkat och tvingats byta hjul. Men Samuli var stark. Han gick ifatt mig och om och ut på 3e varvet jaga jag hans ryggtavla. Men han kändes lite starkare än mig.
På 3e varvet började också mitt växelreglage att lossna. Och i sista utför innan varning till 4e varvet fick jag hela växelreglage i handen....suck!!!
Kunde dock växla lite halvt om halvt med växelreglaget i handen så jag kunde hålla någorlunda bra fart och benen var det inget fel på.
Kunde hålla andra platsen idag iallafall men Samuli var för snabb idag för mig. Han var snabbare än mig förra året och i Hyvänkää men då körde han H30. Man man får se upp för Samuli på Master VM för han är en medaljkandidat.
Annars ett kanonbra arrangemang och kanonbana!!! .....och Nordic cup är en cup för norden med deltävlingar i alla de nordiska länderna utom i Sverige där de flesta nog inte ens vet att cupen existerar.